Moj profil
Saveti za sigurno On-line upoznavanje

1. Prvi kontakt

Ako prvi kontakt ostvarite preko sajta Dovelamore (ili nekog drugog) gde imate mogućnost razmene privatnih poruka, to je dovoljno da započnete komunikaciju. Imajte na umu da osoba sa druge strane ne mora biti ono za šta se izdaje. Verujte svojom instinktima; ako sumnjate u osobu sa kojom komunicirate vaša sumnja bi mogla biti opravdana. Upamtite, zdrav razum može Vam pomoći, kao i u realnom životu, da budete sigurni i sretni.

2. Zaštitite svoju privatnost

Imajte na umu da je zaštita vaše privatnosti uvek na prvom mestu. Podatke iz kojih se može saznati vaš identitet (prezime, službena email adresa, adresa stanovanja ili radnog mesta) nemojte objavljivati u svom profilu, fotografijama i drugim sadržajima koji su dostupni svima. Razmislite o prestanku komunikacije sa osobama koje insistiraju na otkrivanju takvih podataka.

3. Uključite zdrav razum

Pametnim postupanjem moći ćete ostvariti uspešnije kontakte. Postavite standarde poverenja i nepoverenja i objasnite ih. Vaš sagovornik treba da stekne Vaše poverenje korak po korak, konzistentnim i iskrenim ponašanjem. Nemojte prebrzo postati intimni sa sagovornikom, čak i kada je reč isključivo o kontaktu preko mreže. Ako sumnjate da sagovornik laže, nastavite komunikaciju s rezervom, dok ne budete sigurni.

4. Postavljajte pitanja

Osobe koje Vas zanimaju treba sami da istražite. Postavljajte pitanja, tražite odgovore a zatim iskoristite internet pretraživač za dodatne provere. Uključite zdrav razum, on najbolje odbija zlonamerne.

5. Zatražite fotografiju

Fotografija je dobar način da ocenite nečiju ozbiljnost. Zatražite nekoliko fotografija u različitim okruženjima, tako ćete se uveriti da osoba sa kojom komunicirate nema šta da krije. Budite spremni i da pošaljete svoju fotografiju ukoliko je zatraži neko ko vam se dopada. Možete prekriti lice na fotografijama, ali ostavite dokaze autentičnosti (list papira sa ličnom porukom ili napisanim korisničkim imenom i sl).

6. Porazgovarajte telefonski

Telefonski razgovor je dobar način da saznate više o osobi sa kojom komunicirate. Ukoliko odlučite da drugoj osobi date svoj broj telefona, neka to bude broj mobilnog. Nazovite prvi, koristite opciju za skrivanje broja koji poziva.

7. Nešto nije u redu

Posvetite pažnju izlivima ljutnje, frustriranosti ili pokušajima pritiska. Budite pažljivi kako biste uočili neke tipične pokazatelje da nešto nije u redu:

  • Nekonzistentne informacije o starosti, interesima, materijalnom statusu, mestu stanovanja, profesiji, zaposlenju itd.
  • Odbijanje telefonskog kontakta nakon upostavljenog prisnijeg kontakta preko Interneta.
  • Odbijanje direktnog odgovora na direktna pitanja.
  • Objava ličnih podataka tako da su dostupni svim korisnicima.
  • Izuzetno provokativna fotografija u kojoj identitet nije zaštićen.
  • Fotografija profesionalnog kvaliteta.
  • Posedovanje samo jedne fotografije.

8. Susret uživo

Osigurajte sopstveni prevoz, nađite se na neutralnom terenu, najbolje na javnom mjestu u vreme kada je tamo puno ljudi. Izbegavajte alkohol i droge prilikom prvog susreta, jer oni mogu umanjiti ili izmeniti mogućnost realne procene.

9. Budite pažljivi ali i uživajte

Na sajtu Dovelamore, kao i u realnom svetu, možete sresti bilo koga. Ako nameravate da uživate u upoznavanjima preko interneta, najvažniji su zdrav razum, pažnja i iskrenost.